Krijg je wel voldoende vezels binnen?

We krijgen steeds vaker te horen dat vezels belangrijk zijn voor ons lichaam. Maar hoeveel vezels moet je nu eigenlijk binnen krijgen? Wat zijn nu vezels, in welke voedingsmiddelen zitten ze en welke functies hebben ze precies in het lichaam?

Als richtlijn geldt voor volwassenen zo’n 30 – 40 gram voedingsvezels per dag. Ten minste de helft daarvan zou uit volkorenproducten afkomstig moeten zijn, de rest uit verse groenten en fruit. Veel mensen krijgen minder vezels binnen dan de aanbevolen hoeveelheid. Het gemiddelde ligt tussen de 20 en 25 gram.

Wat zijn eigenlijk voedingsvezels?

Koolhydraten worden verdeeld in verteerbare en niet-verteerbare koolhydraten. Voedingsvezels behoren tot de niet-verteerbare koolhydraten. Er zijn verschillende soorten vezels met elk hun eigen functie in het lichaam. De verschillende soorten vezels kunnen we weer verdelen in twee groepen; namelijk fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels. De fermenteerbare vezels worden door bacteriën in de dikke darm afgebroken. De stoffen die hierbij vrij komen houden de massa in de dikke darm soepel en bevorderen de stoelgang. De vezels die niet gefermenteerd verlaten het lichaam ongewijzigd. Deze vezels kunnen echter wel water aantrekken. Daardoor zorgen ze dat het volume van de darminhoud wordt vergroot, waardoor de bewegelijkheid van de darminhoud wordt bevorderd (hierdoor hoeft er minder geperst te worden om de ontlasting uit het lichaam te krijgen). Vezels dragen daarom bij aan het voorkomen van obstipatie (verstopping).

Vezels komen voor in de celwanden van planten. Het geeft de planten structuur en stevigheid. Je vindt ze dus in aardappelen, brood, groenten, fruit, peulvruchten en noten. Ze zitten ook in graanproducten zoals rijst, maar belangrijk is wel dat je dan voor de volkoren variant kiest. Er wordt dan namelijk de hele graan-of rijstkorrel gebruikt. Dierlijke producten, zoals vlees, vis en zuivel bevatten geen vezels.

Naast het voorkomen van obstipatie, hebben voedingsvezels nog andere nuttige functies:

 • In de mond stimuleren vezels het kauwproces en daarmee de speekselproductie. Op een bruine boterham moet je immers meer kauwen dan op een beschuitje. Daardoor hebben vezels een schurende werking op de tanden, waardoor plaquevorming wordt tegengegaan.
 • Voedingsvezels geven een verzadigd gevoel. Een volkoren boterham geeft eerder een vol gevoel dan een beschuit.
 • In de dunne darm zorgen vezels ervoor dat de inhoud langzamer door de darm gaat, waardoor ook andere voedingstoffen, zoals suikers (koolhydraten) ook minder snel worden opgenomen. Het voordeel hiervan is dat je bloedsuikerspiegel ook minder snel stijgt (en weer minder snel daalt).

Krijg je wel genoeg vezels binnen tijdens het volgen van het PowerSlim afslankprogramma?

Zoals eerder al gezegd zijn voedingsvezels ook koolhydraten en zijn vezelrijke producten dus ook koolhydraatrijk. Echter tijdens het volgen van het PowerSlim afslankprogramma gebruik je deze producten niet. Don’t worry, ook tijdens het afslanken met PowerSlim krijg je voldoende vezels binnen. Hieronder een aantal voorbeelden van het vezelgehalte van PowerSlim producten in vergelijking met volkoren producten en niet-volkoren producten.

Zoals je kunt zien, bevatten de PowerSlim meer dan voldoende vezels. Soms zelfs meer dan het reguliere product. Daarnaast eet je tijdens het PowerSlim afslankprogramma tussen de 200 en 600 gram groenten op een dag en deze bevatten ook weer veel vezels.

Hoe zorg je er nu voor dat je voldoende vezels binnen krijgt na of zonder PowerSlim?

 • Ontbijtgranen bevatten bijvoorbeeld vaak weinig vezels en veel suikers. Lees dus goed de etiketten. De hoeveelheid vezels is terug te vinden bij de voedingswaarden. Let wel hierbij op de portiegrootte die je gebruikt.
 • Eet minimaal 200 gram groenten per dag. Dat kan in de vorm van rauwkost, zoals tomaat of komkommer, tijdens de lunch, maar ook in de vorm van soep van gepureerde groenten.
 • Wanneer je pasta, brood of andere graanproducten in de supermarkt koopt, kies dan altijd voor de volkoren varianten. Wat rijst betreft kan je het beste de zilvervliesrijst
 • De bruine kleur van brood zegt niet altijd iets over hoe gezond en vezelrijk brood is. Vezelrijke broodsoorten, zoals volkorenbrood en roggebrood zijn donkerder van kleur dan de minder vezelrijke soorten zoals witbrood. Vaak wordt brood donkerder gemaakt door het toevoegen van gebrande mout. Een brood gemaakt van witte bloem kan er dus donker uitzien, maar de vezels en voedingsstoffen ontbreken. Belangrijk is dat er in de ingrediëntenlijst staat dat het brood gemaakt is van volkorenmeel.
 • Neem als tussendoortje een stuk fruit of beleg je brood er eens mee.
 • Door fruit en groenten te schillen gaan ook veel vezels verloren. Als het niet nodig is, schil fruit en groente dan niet.

Belangrijk: Bij voeding die veel vezels bevat is het belangrijk om voldoende (1,5-2 liter) te blijven drinken. Krijg je namelijk onvoldoende vocht binnen, dan werkt dit averechts en zorgen de vezels voor verstopping.

Bronnen:

 • Richtlijnen goede voeding 2015, Gezondheidsraad
 • powerslim.nl
 • voedingscentrum.nl
 • Cursus voedingsadviseur
 • A. Reynolds, J. Mann, J. Cummings, N. Winter, E. Mete, L. Te Morenga (2019) Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. The Lancet.
Sluit Menu
error: Content is protected !!