Zelf kruidenmixen maken

De lekkerste kruidenmixen kan je makkelijk zelf maken. Denk hierbij aan gehaktkruiden, viskruiden, kruidenmixen voor kip, maar ook oosterse mixen, mixen voor nasi of bami en Italiaanse kruidenmengsels voor pasta en tomatensaus.

Zelf kruidenmixen maken heeft zo z’n voordelen:

  • ze zijn gezonder, omdat ze minder zout bevatten dan de kant-en klare kruidenmixen uit de winkel
  • je kan ze afstemmen op je eigen smaak.
  • het is ook goedkoper. Waarschijnlijk heb je de meeste kruiden al in huis. Of je schaft de kruiden in één keer aan en kunt er dan heel lang mee doen. De meeste kruiden kun je ook gebruiken in verschillende mixen.

 

Gehaktkruiden

Dit heb je nodig voor 1 maaltijd:

  • 1 theelepel gemalen witte peper
  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel gemalen kardemom
  • mespunt chilipoeder

 

Viskruiden

Dit heb je nodig voor 1 maaltijd:

  • 4 theelepels gemalen mosterdzaad
  • 2 theelepels dille
  • 1 theelepel thijm
  • 1 theelepel gemalen witte poeder
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat

 

Kipkruiden

Dit heb je nodig voor 1 maaltijd:

  • 1 theelepel gemalen peper
  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1/4 theelepel kurkuma (koenjit, geelwortel)
  • 1/2 theelepel selderijzaad
  • 1/2 theelepel komijn (djinten)
  • mespunt chilipoeder

 

Italiaanse kruidenmix (lekker in pastagerechten en tomatensaus)

Dit heb je nodig voor 1 maaltijd:

  • 2 theelepels gedroogde basilicum
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel gedroogde tijm

 

Oosterse kruidenmix (lekker bij couscous, lamsvlees, kip)

Dit heb je nodig voor 1 maaltijd:

  • 3 theelepels gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels gemalen koriander (ketoembar)
  • 2 theelepels gemalen komijn (djinten)
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • mespunt gemalen kruidnagel

 

Mix voor nasi

Dit heb je nodig voor 1 maaltijd:

  • 3 theelepels gemalen koriander
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen gemberpoeder
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 2 theelepels selderijzaad
  • 4 theelepels paprikapoeder

 

Mix voor bami

Dit heb je nodig voor 1 maaltijd:

  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 2 theelepel paprikapoeder
  • 4 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1 theelepel chilivlokken

 

Mix voor chili

Dit heb je nodig voor 1 maaltijd:

  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels cayennepeper
  • 2 theelepels chilivlokken
  • 4 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel kaneel

 

Couscouskruiden

Dit heb je nodig voor 1 maaltijd:

  • 4 theelepels gemalen
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 3 theelepels kaneel

 

Shoarmakruiden

Dit heb je nodig voor 1 maaltijd:

  • 1 theelepel gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen mosterdzaad
  • 1 theelepel gemalen piment
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde bladselderij
  • 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel
  • 1/2 theelepel gemalen kurkuma (koenjit, geelwortel)

 

Cajunkruiden

Dit heb je nodig voor 1 maaltijd:

  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
Sluit Menu
error: Content is protected !!