door Saskia van Trigt
•
20 maart 2020
Wanneer je tegenwoordig uiteten gaat kies je al snel voor een hip en trendy restaurant in plaats van een klassiek pannenkoekrestaurant. Echter zijn de afgelopen jaren het aantal restaurants, gespecialiseerd in pannenkoeken, ruimschoots toegenomen. De nieuwe restaurants hebben een metamorfose ondergaan. Ze voldoen aan de laatste ontwikkelingen en trends en zijn uitgesprokener dan de traditionele variant. Traditionele pannenkoek Wanneer ik in de literatuur duik zie ik dat de roots van de pannenkoek niet in Nederland, maar in China of Nepal ligt. Dit oude recept, bestaande uit boekweit, werd door kruisvaarders mee teruggenomen naar Europa in de 12e eeuw. Hieruit volgde een Nederlandse receptuur bestaande uit boekweit, water, melk, eieren, gesmolten boter en een vleugje bloem. De jaren die daaropvolgende begon deze variant steeds meer te lijken op de variant die we nu kennen. De traditionele pannenkoek bestaat uit meel, ei, melk en zout. Deze ingrediënten worden met elkaar gemixt tot een glad beslag en in een verhitte koekenpan met vetstof gebakken. Ze worden opgerold en met een zoete (fruit, (poeder)suiker, honing, kaneel) of hartige (spek en kaas) vulling gegeten. Dit kan zowel warm als koud. Wat is verschil met vroeger? Er is bewust gekozen om het roer volledig om te gooien en de traditionele formule in te ruilen voor een nieuwe ‘gezondere’ variant door geen suiker, zout en/of vet toe te voegen. Ook is het klassieke meel ingeruild voor een hippere variant zoals amandel-, kokos-, haver- of quinoameel aangevuld met groente, fruit en/of zuivel. Ook zie je steeds vaker pannenkoeken gemaakt van zoete aardappel op het menu verschijnen. Gezond? De traditionele pannenkoek is een goede vuller, maar een volwaardige maaltijd is het niet te noemen. Dit komt omdat het hoofdingrediënt witte bloem is, waar verder geen voedingsstoffen inzitten. Hierdoor bevat het product weinig vezels, vitaminen en mineralen, maar wel snelle koolhydraten. Deze snelle koolhydraten zorgen voor schommelingen in onze bloedsuikerspiegel. Na het eten van een traditionele pannenkoek, het liefst met een zoete vulling, zal je bloedsuikerspiegel dan ook snel stijgen. De gezondere varianten bevatten doorgaans minder én gezondere meelsoorten, die aangevuld worden met eiwitten in de vorm zuivel of eiwitpoeders, groente en fruit. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat de pannenkoek meer voedingstoffen bevatten (vezels, vitaminen en mineralen), minder koolhydraten en meer eiwitten. Dit alles heeft een gunstiger effect op onze bloedsuikerspiegel. Hiermee bedoel ik, dat onze bloedsuikerspiegel minder snel zal stijgen. Hierdoor zijn we langer verzadigd en voorkom je overeten. Hoe maak ik zelf een verantwoorde variant? Je kunt zelf een verantwoorde variant maken door: • Vervang witte bloem in ieder geval door een volkoren variant, maar kies liever voor amandel-, kokos-, haver- of quinoameel; • Gebruik kokosolie, olijfolie (voor te bakken en braden) of roomboter; • Kies voor groenten! Vul de pannenkoek met roerbakgroenten of beleg met spinazie en champignons of aubergine en tomaat; • Liever zoet? Kies dan voor fruit, bijvoorbeeld een variant met warme appel en kaneel. Let op! Bovengenoemde varianten zijn niet toegestaan in de eerste fases van PowerSlim, vanwege de koolhydraten. De hippe pannenkoek en PowerSlim Tijdens het PowerSlim programma letten we strikt op de koolhydraat- en eiwitinname. Dit doen we om ervoor te zorgen dat je in de vetverbranding raakt en gaat afvallen. Ook de verantwoorde pannenkoek bevat, vanwege het meel en de fruitsoorten, vaak meer koolhydraten dan tijdens het programma is toegestaan. Wees niet getreurd. Met de PowerSlim pannenkoek, de PowerSlim American pancakes appel-kaneel en het nieuwe PowerSlim flensje appel kaneel, tover je heerlijke gerechten op tafel. Hier per fase één suggestie. Hopelijk worden jullie net zo enthousiast als dat ik ben! Fase 1: Gevulde pannenkoek met champignons en spinazie