Het is makkelijk om lekkere kruidmixen zelf te maken, bijvoorbeeld gehaktkruiden, kipkruiden, maar ook kruidenmixen voor nasi, bami of pasta.
Zelfgemaakt kruidenmixen zijn niet alleen goedkoper, omdat je de meeste kruiden waarschijnlijk al in huis hebt, maar ze zijn ook gezonder. Klant-en-klare kruidenmixen uit de winkel bevatten namelijk vaak veel zout.
Een ander voordeel van zelf kruidenmixen maken, is dat je ze kan afstemmen op je eigen smaak. Houd je van pittig? Dan doe je er bijvoorbeeld wat meer chili in. Vind je een bepaald kruid niet lekker, dan vervang je het door een ander kruid.
Voor onderstaande mixen geldt dat je naar eigen smaak een paar theelepels kunt toevoegen aan je maaltijd.
Gehaktkruiden
1 theelepel gemalen witte peper
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
1 theelepel gemberpoeder
½ theelepel gemalen nootmuskaat
½ theelepel gemalen kardemom
mespunt chilipoeder
Goulashkruiden
2 eetlepels paprikapoeder
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel gemalen komijn (djinten)
½ theelepel karwijzaad (kummel)
½ theelepel gemalen laurier
1 theelepel gemalen mosterdzaad
1 theelepel gemalen tijm
Kipkruiden
1 theelepel gemalen peper
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel gemberpoeder
¼ theelepel kurkuma (koenjit, geelwortel)
½ theelepel gemalen selderijzaad
½ theelepel gemalen komijn (djinten)
mespunt chilipoeder
Karbonadekruiden
½ theelepel gemalen peper
½ theelepel gemalen koriander
½ theelepel gemberpoeder
¼ theelepel kurkuma (koenjit, geelwortel)
½ theelepel gemalen foelie
½ theelepel gemalen komijn
½ theelepel gemalen kardemom
½ theelepel gemalen karwijzaad
½ theelepel gemalen piment
¼ theelepel gemalen kruidnagel
¼ theelepel chilipoeder
Viskruiden
4 theelepels gemalen mosterdzaad
2 theelepels dille
1 theelepel tijm
½ theelepel gemberpoeder
¼ theelepel gemalen nootmuskaat
1 theelepel gemalen witte peper
Italiaanse kruidenmix
Dit heb je nodig voor Italiaanse kruiden:
2 theelepels gedroogde basilicum
1 theelepel gedroogde oregano
½ theelepel gedroogde tijm
Lekker in tomatensaus en pastagerechten.
Spaanse kruidenmix
Dit heb je nodig voor Spaanse kruiden:
1 theelepel gemalen peper
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel gerookt paprikapoeder
½ theelepel knoflookpoeder of verse knoflook
Lekker voor kip, varkensvlees.
Oosterse kruidenmix
3 theelepels gemalen zwarte peper
1 theelepel cayennepeper
2 theelepels gemberpoeder
2 theelepels gemalen koriander (ketoembar)
2 theelepels gemalen komijn (djinten)
1 theelepel gemalen kaneel
mespunt gemalen kruidnagel
Lekker bij couscous, lamsvlees, kip.
Mix voor nasi
3 theelepels gemalen koriander
2 theelepels gemalen komijn
1 theelepel gemberpoeder
½ theelepel cayennepeper
2 theelepels selderijzaad
4 theelepels paprikapoeder
Mix voor bami
1 theelepel gemalen koriander
2 theelepels gemberpoeder
½ theelepel cayennepeper
2 theelepels paprikapoeder
4 theelepels kerriepoeder
1 theelepel mosterdzaad
1 theelepel chilivlokken
Mix voor chili
2 theelepels gemalen komijn
2 theelepel cayennepeper
2 theelepels chilivlokken
4 theelepels paprikapoeder
1 theelepel kaneel
Couscouskruiden
Dit heb je nodig voor couscouskruiden:
4 theelepels gemalen koriander
2 theelepels komijnzaad
1 theelepel kurkuma
½ theelepel cayennepeper
3 theelepels kaneel
Shoarmakruiden
1 theelepel gemalen zwarte peper
1 theelepel gemalen komijn (djinten)
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel gemalen mosterdzaad
1 theelepel gemalen piment
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel gedroogde bladselderij
½ theelepel gemalen nootmuskaat
½ theelepel gemalen kaneel
½ theelepel kurkuma (koenjit, geelwortel)
Cajunkruiden
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel oregano
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel gemalen zwarte peper
1 theelepel tijm
1 theelepel uienpoeder
2 theelepels knoflookpoeder
Mosterd
Dit heb je nodig voor 1 pot mosterd:
150 gram mosterdzaad
100 ml water
150 ml witte wijnazijn
1 eetlepel suiker
½ theelepel kurkuma
½ theelepel zwarte peper
Bereidingswijze mosterd
Was de pot en eventuele deksel af en spoel na met schoon, heet water. Laat de pot en deksel omgekeerd op een schone theedoek uitlekken.
Meng het mosterdzaad met het water, de azijn en de suiker en laat het mengsel 12 uur weken.
Pureer het mosterdmengsel met de kurkuma en peper met een staafmixer tot een gladde mosterd.
Doe de mosterd in de schone pot en sluit af met een deksel of plastic folie. Laat de mosterd minimaal 3 dagen in de koelkast op smaak komen.
Bewaar de mosterd maximaal 1 week in een schone afgesloten pot in de koelkast. Vries het eventueel in porties in. Dan is de mosterd 3 maanden houdbaar.
Sambal
Dit heb je nodig voor 1 pot sambal:
250 gram pepers
4 sjalotten
4 teentje knoflook
2 eetlepels olie
Bereidingswijze sambal
Was de pot en eventuele deksel af en spoel na met schoon, heet water. Laat de pot en deksel omgekeerd op een schone theedoek uitlekken.
Was de pepers en verwijder de steeltjes.
Pel de sjalotten en de knoflook. Snijd de sjalotten in stukken.
Pureer de pepers met de sjalotten en de knoflook met een staafmixer of in de keukenmachine grof.
Verwarm de olie in een pan met een dikke bodem en bak hierin de massa 5 minuten. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Schep de hete massa direct in de schoongemaakte pot en sluit af.
Bewaar de sambal maximaal 1 week in een schone afgesloten pot in de koelkast. Vries het eventueel in porties in. Dan is de sambal 3 maanden houdbaar.
Currypasta
2 uien
1 eetlepel olie
2 tomaten
stukje gemberwortel ter grootte van ½ duim
½ theelepel korianderzaad
2 teentjes knoflook
mespunt kurkuma (geelwortel)
¼ theelepel gemalen komijnzaad
1 theelepel garam masala
1 theelepel paprikapoeder
Bereidingswijze currypasta
Pel de uien en snijd ze klein. Bak de uien in de olie in ca. 20 minuten lichtbruin.
Was de tomaten en snijd ze in stukjes. Schil de gember en rasp het.
Bak de gember en het korianderzaad kort mee met de ui en pers de teentjes knoflook er boven uit. Voeg de kurkuma, het komijnzaad, de garam masala en het paprikapoeder toe en bak het geheel nog 1 minuut.
Voeg de tomaten toe en smoor het geheel in een paar minuten tot een smeuïge massa.
Gebruik de currypasta om ca. 200 gram in blokjes gesneden hamlap, kipfilet, visfilet of tofu te marineren.
Breng 100 ml water met 2 eetlepels kokosmelk aan de kook en laat hierin de currypasta met vlees, vis of tofu gaar worden.
Gebruik de currypasta voor vlees, tofu of vis.
Tikka masalapasta
½ theelepel komijnzaad
½ theelepel korianderzaad
2 teentjes knoflook
stukje gemberwortel ter grootte van ½ duim
1 rode peper
½ bosje koriander
1 eetlepel gepelde amandelen
1 eetlepel gemalen kokos
½ theelepel cayennepeper
3 theelepels gerookt paprikapoeder
1 theelepel garam masala
Bereidingswijze tikka masalapasta
Rooster het komijnzaad en het korianderzaad in een droge koekenpan tot het gaat geuren. Laat dit afkoelen. Maak de knoflook schoon. Schil het stukje gember. Maak de peper schoon en verwijder de zaadlijsten en de pitjes. Was de koriander.
Maal in een keukenmachine of met een staafmixer de amandelen met de kokos en het geroosterde komijnzaad en korianderzaad. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en maal dit tot een pasta.
Gebruik de currypasta om ca. 200 gram in blokjes gesneden hamlap, kipfilet, visfilet of tofu te marineren.
Bak het vlees, de vis of de tofu in een eetlepel olie en voeg ca. 200 ml water toe. Smoor het gaar.
Gebruik de pasta voor vlees, tofu of vis.